donderdag 31 oktober 2013

Gluten - vermijden of niet?

Tegenwoordig worden we steeds vaker overstroomd met informatie over slechte invloed van gluten op onze gezondheid. Maar wat is gluten eigenlijk? Is gluten echt slecht voor iedereen? 
Vandaag zal ik jullie antwoord geven op deze vragen en gaan we kijken hoe we the issue van gluten kunnen verklaren.

Wat is gluten? Is het slecht voor mij?

Gluten is een soort eiwit uit granen. Omdat gluten uit granen komt, bevatten de meeste pasta's en brood ook bepaalde hoeveelheden van gluten. Sommige mensen reageren overgevoelig voor gluten en krijgen zulke klachten als maagpijn, diarree, uitputting. Indien je na het eten van graan, pasta of brood zulke klachten krijgt, is de kans groot dat je overgevoelig bent voor gluten of een ziekte heb, genoemd coeliakie. Daarvoor kan je bij jouw huisarts terecht om je bloed te laten testen. Indien de uitslagen positief zijn, moet je onmiddellijk gluten gaan vermijden. Anders kan het ernstige gezondheidsgevolgen met zich meebrengen, zoals verwoesten van je botten en spijsverteringsorganen! Wanneer uit de uitslagen is gebleken dat je geen coeliakie hebt maar je voelt je niet lekker na het eten van producten die gluten bevatten, dat kan betekenen dat je (licht) overgevoelig bent voor gluten. In dit geval zal je de producten met gluten min of meer moeten gaan vermijden.
Wanneer je geen klachten hebt na het eten van brood, pasta etc. , is er geen reden om producten met gluten te gaan vermijden!!!

Op tv en internet wordt steeds gesproken dat gluten slecht is voor iedereen. Dit is volkomen onwaar! Granen, brood en pasta die gluten bevatten zijn een waardevolle bron van eiwitten die nodig zijn om je lichaam gezond te houden! Indien je geen coeliakie hebt en niet overgevoelig bent voor gluten, vermijd dan geen glutenbronnen! Je ontdoet jezelf dan van een waardevolle eiwitbronnen!

Wat kan ik eten als ik niet tegen gluten kan?

De beste producten die geen gluten bevatten zijn : mais, gierst, quinoa, aardappels, rijst, amarant en boekweit. De meeste van kan je bij een biologische winkel halen. Deze producten bevatten geen gluten en zijn veilig voor mensen met coeliakie en overgevoeligheid voor gluten.

Welke granen mag ik niet eten als ik coeliakie heb of overgevoelig ben voor gluten?

Vermijd producten met tarwe, rogge, gerst, haver, spelt. Daarnaast eet alleen brod en pasta zonder gluten. Verder lees goed de informatie op de verpakking van de voedingsmiddelen die je koopt. Er staan altijd informatie over of het product zonder gluten is gemaakt.


Nogmaals, als er geen reden is om gluten te vermijden, doe dat niet! Gluten is een waardevolle bron van energie. Laat je niet misleiden door glutenvrije diĆ«ten en multinationals die hun zogenaamde "gezonde" producten kwijt willen. Het belangrijkste is dat je in harmonie leeft met je lichaam en geest.


Tot snel xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten