Voedseladditieven 'E' - kleurstoffen
Eetgewoontes en de manier van de voedselbewerking is sinds middeleeuwen continu aan het veranderen. Eerder bestond alleen vers en nu! Nu richt de voedselindustrie zich vooral op bewaren en straks! Een paar honderd jaar geleden hebben mensen alleen verse producten geconsumeerd. Sindsdien is de manier waarop onze maatschappij functioneert, drastisch veranderd. Het bewerken van het voedsel is enigszins noodzakelijk geworden om de veranderende behoeften van de consument en de maatschappij te bevredigen.
Tegenwoordig zien we er allemaal 'E' nummers op de verpakkingen van de voedingsmiddelen. Dan vragen we ons wel eens af... Is dat wel nodig? Zijn alle "E" toevoegingen slecht? Welke producten kan ik beter kiezen en welke moet ik vermijden? Met dit post geef ik jullie een overzicht van de meestgebruikte 'E' voedseladditieven en hun werking op ons lichaam. Verder geef ik jullie een advies over welke 'E' additieven onveilig zijn en hun eventuele gezondere vervanging.
Om te beginnen wil ik zeggen dat het niet mogelijk is om de "E" additieven totaal uit ons dieet uit te sluiten. Sommige 'E' toevoegingen zijn nodig om de houdbaarheid van de voedingsmiddelen te verlengen of om de juiste structuur aan het product te brengen (zoals zacht, hard maken). Alle 'E' toevoegingen die in EU worden gebruikt zijn onderzocht en toegestaan voor gebruik in bepaalde hoeveelheden per eenheid product. Het probleem ontstaat wanneer we onjuiste 'E' additieven in overdosis consumeren.
Voedseladditieven "E" worden verdeeld op basis van:
- van E100 t/m E180 - kleurstoffen
- van E200 t/m E252 - conserveringsmiddelen
- van E260 t/m E299 - zuurteregelaars, emulgatoren, antioxidanten en synergisten
- van E400 t/m E499 - verdikkingsmiddelen en stabilisatoren
- van E500 t/m E599 - antiklontermiddelen en rijsmiddelen
- van E600 t/m E699 - smaakversterkers
- vanaf E900 - hulpmiddelen en zoetstoffen
Vandaag beginnen we bij de kleurstoffen. In mijn volgende posts zal ik andere 'E' additieven behandelen.
Betere keuze:
- kurkumine E100 - kurkuma kruiden
- ryboflavine E101 - vitamine B2
- chlorofyl E140 - kleurstof afkomstig uit groene groenten
- paprikaextract E160c
- betanine E162 - natuurlijk kleurstof uit rode bieten
- anthocyaan E163 - kleurstof afkomstig uit paarse groenten en fruit
- calciumcarbonaat E170 - natuurlijke kleurstof gemaakt uit kalk
Slechte keuze:
- van E102 t/m E133, E142, E154, E155, E180- chemische kleurstoffen (effect: hyperactiviteit, astma, netelroos, verkoudheid, aantasting van gezichtsvermogen, slapeloosheid, buikpijn, overgeven, eczeem, alergieen, nieraandoeningen, cystes, mogelijk kankerverwekkend)
- E151 - chemische kleurstof die darmcystes bij varkens veroorzaakt (effect: hyperactiviteit en mogelijk kankerverwekkend)
- E161g - kleurstog gemaakt uit paddestoelen, dierlijke of chemische producten (effect: leververgiftiging, veroorzaakt kristalvorming in het netvlies)
- E173 t/m E175 - metalen (effect: verkleuring van de huid, vergiftiging, verstoorde samenstelling van het bloed, beschadiging van nieren en hersenen)
Wist jij dat?
E120 cochenille - wordt vervaardigd uit fijngemalen insecten die casussen bewonen
E102 tartrazine - verboden is in Noorwegen, Finland en Oostenrijk
E102 tartrazine - verboden is in Noorwegen, Finland en Oostenrijk
E123 amaranth - verboden is is Frankrijk
E124 cochenillerood - vaak wordt aangetroffen in yoghurt, ketchup, gekonfijte kersen, snoep en frisdranken
E131 patentblauw V & E173 aluminium - verboden is in Australie
E154 bruin FK - verboden is in VS
E161g - veelal in worsten wordt gebruikt
E175 goud - veeal wordt gebruikt om darmen van worsten te kleuren
- kies voor natuurlijke producten
- vermijd gekleurde producten zoals frisdranken en snoep
- lees informatie op de verpakkingen
- kies voor verse producten ipv ingepakte producten met een lange houdbaarheidsdatum
- vermijd producten met lange ingrediƫnten lijst (hoe korter, des te beter)
Een conclusie is dus: Let altijd goed op wat op de verpakkingen staat, lees het goed en kies het product met zo min mogelijk "E" toevoegingen.
Door deze blog te hebben gelezen ben ik een stuk wijzig geworden. Ik wil altijd al gezonder leven en hier zijn er al alles bij elkaar gezocht die ik wat aan hebt.
BeantwoordenVerwijderenTop blog...ga zo door